Hoe veerkracht en het ‘palliatief pallet’ je kan beschermen tegen stress en burnout

Enkele jaren geleden, toen ik nog bij Quintessence werkte, werden er tijdens een teambuilding ‘totems’ gegeven aan mekaar. We gingen op zoek naar eigenschappen van dieren die overeenkomen met hoe we in het leven stonden en wat we voor mekaar betekenden. De totem die bij mij uit de bus kwam was de veerkrachtige Nyala.

Een Nyala is een soort van antilope. Het is een groot hert dat in groep leeft. De Nyala is geduldig, slank, snel, voorzichtig en elegant. Zijn zintuigen zijn sterk ontwikkeld, zodat hij alles opmerkt. De Nyala leeft in vrede met andere verwante dieren. Hij is levendig, behendig en lieftallig. Hij is intelligent en leert uit ervaring.

In heel veel van die eigenschappen, op het slanke na dan 😉, herken ik mezelf wel in de Nyala. Klinkt ook mooi he, Nyala! Ik herinner me nog dat het wat langer zoeken was naar het bijvoeglijk naamwoord dat ervoor moest komen. Uiteindelijk werd door mijn toenmalige leidinggevende het woord ‘veerkrachtig’ gesuggereerd.

Onlangs las ik het boek ‘Veerkracht’ van Michael Portzky (ik zag hem afgelopen woensdag trouwens nog ‘live’ tijdens de studiedag van de Vereniging van Erkende Stress- en Burnout coaches). Portzky is een Belgische prof die heel wat onderzoek deed naar het concept ‘veerkracht’. Hij beschrijft het als volgt:

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Je ‘veert’ als het ware terug. Mensen met een hoge veerkracht laten minder snel de moed zakken. Ze gaan door, wat er ook gebeurt. Meer nog, ze komen er zelfs sterker uit! ‘What doesn’t kill you makes you stronger’ is hun motto.

Is je veerkracht laag? Dan stapelt stress zich op. Elke bijkomende uitdaging weegt door. Soms stijgt de spanning al op voorhand als je weet dat er (mogelijk) een zware uitdaging zit aan te komen.

Veerkracht is niet ‘statisch’, dat wil zeggen dat het van moment tot moment kan verschillen. Een hoge veerkracht wil niet zeggen dat je onkwetsbaar bent. Net als een lage veerkracht niet wil zeggen dat je er niets aan kan doen. Net zoals je een spier traint kan je ook je veerkracht trainen!

Portzky ontwikkelde zelf een wetenschappelijk onderzochte test om veerkracht te kunnen meten. Bovendien heeft hij onderzocht welke diverse methoden helpen om je veerkracht te trainen en welke gedachten of gedragingen je kunnen helpen om beter om te gaan (copen) met moeilijke situaties (hij noemt dat het ‘palliatief pallet’). Op de website http://www.fitinjehoofd.be/ wordt dit allemaal samengebracht en kan je je eigen veerkrachtscore berekenen. Ook kan je een test invullen die je tips geeft over hoe je op dit moment al met stress omgaat, welke methoden gezond en minder gezond zijn én krijg je tips over wat je nog meer/anders zou kunnen doen. Het is eigenlijk wel een leuke website die je toelaat om zonder veel voorkennis toch aan de slag te kunnen met je testscores. Benieuwd naar jouw veerkrachtscore? Wat houdt je tegen om jezelf beter te leren kennen?

Als ‘veerkrachtige Nyala’ wilde ik wel eens weten hoe ik uit deze veerkrachttest zou komen. Mijn vroegere leidinggevende schatte mij juist in, ik heb een ‘goede’ veerkrachtscore, wat betekent dat ik niet al te snel uit balans gebracht wordt. Ook bleek dat de manier waarop ik ‘voor mezelf zorg’ er ook extra voor zorgt dat ik extra stevig in mijn schoenen kan blijven staan. Ik werd er weer met mijn neus op gedrukt, goed slapen, sporten, sociale contacten, tijd voor jezelf maken, … zijn dé manieren om ‘fit in je hoofd’ te blijven!

Wil je je eigen veerkracht leren kennen? Doe de test! Onthoud, je kan veerkracht trainen! En als je vragen of bedenkingen hebt, blijf er niet mee zitten, praat erover! (bijvoorbeeld met mij 😉)

Liefs,

Laura