Misschien ken je dat gevoel, je blijft in een job zitten terwijl je je er niet bepaald gelukkig in voelt. En uiteraard kan je verschillende redenen benoemen waarom je niet weggaat. Financieel betaalt de job wel goed, je hebt wel een mooie positie, je hebt ondertussen een lange anciënniteit opgebouwd, je omgeving stimuleert je niet bepaald om iets anders te zoeken… Maar langs de andere kant voel je je ongelukkig, heb je het gevoel dat je onvoldoende bijdraagt, dat je steeds meer tegen je zin gaat werken, negatiever in het leven staat, dat je niet meer groeit… Met andere woorden, je zit in een gouden kooi. Nu, een gouden kooi is nog altijd een kooi. Tijd om te ontsnappen!

Ik ontmoet in mijn praktijk best wel wat mensen die in een gouden kooi zitten. Bij de ene is dit nog een kooitje met een slot dat nog makkelijk open te krijgen is, bij anderen is het al een heel massieve kooi geworden waarin het aanvoelt dat ontsnappen quasi onmogelijk is. Hoe langer je namelijk in zo’n gouden kooi zit, hoe meer je jezelf opsluit. Want wat denk je dat er met je gebeurt als je jarenlang tegen je zin gaat werken, je ongelukkig voelt, niet meer groeit…? Je zelfvertrouwen zakt steeds verder weg en je energie stroomt weg omdat op deze manier werken je enkel energie kost en je geen energie geeft. Gevolg, je gaat in een soort van overlevingsmodus waarbij je ’s avonds écht niet meer de energie hebt om een andere job te zoeken, laat staan te gaan solliciteren. Bovendien zal je interne stemmetje je doen geloven dat je niet goed genoeg bent om weg te gaan, waardoor je blijft zitten en het risico loopt om nog ongelukkiger en uitgebluster te worden.

Ik heb in de loop van mijn loopbaan enkele keren zelf het gevoel gehad in een gouden kooitje te zitten. Gelukkig zette ik telkens wel de stap om eruit te komen. De laatste keer dat ik weer zo’n loopbaankeuze maakte was vorig jaar. Ik werkte ondertussen 6 jaar als zelfstandige coach en trainer. In mijn rol als trainer werkte ik samen met een consultingbedrijf dat me heel wat trainingsopdrachten gaf. Op die manier had ik diverse klanten waarvoor ik heel fijne opleidingen kon geven, en dat deed ik ondertussen al jarenlang. Bovendien verdiende het goed, wat ook wel handig is als je als zelfstandige werkt. Maar ik merkte dat ik ’s morgens steeds minder zin had om aan een opleidingsdag te starten. Over bepaalde topics had ik ondertussen zo vaak opleiding gegeven dat ik zelf niet meer het gevoel had dat ik nog kon groeien. Tja, en dat voor een loopbaancoach wiens bedrijf YouGrow heet… Het was dus hoog tijd om actie te nemen en zelf niet in een gouden kooi te gaan settelen, maar mezelf te blijven stretchen en groeien. Ik paste als gevolg wat loopbaancoaching op mezelf toe en besloot om de samenwerking met de firma waarvoor ik zoveel trainingen gaf af te ronden. Was dit makkelijk, helemaal niet! Het was zelfs een slechte keuze als je het financieel bekeek, want ik stopte zo de samenwerking met mijn grootste klant, die instond voor zowat 70% van mijn omzet. Springen in het onbekende is altijd spannend en onzeker en ik heb sindsdien al diverse malen getwijfeld over de keuze die ik maakte. Langs de andere kant heeft de ruimte die ik nu heb gecreëerd er wel voor gezorgd dat ik als zelfstandige mezelf moest heruitvinden, een nieuw domein heb uitgewerkt en diverse nieuwe opdrachten doe die me wél het gevoel geven dat ik veel meer energie krijg van mijn terug en terug groei als persoon en professional!

Heb je zelf het gevoel steeds meer vast te zitten in een gouden kooi? Zet alvast een eerste stap door je loopbaan in vraag te stellen. Wat wil je? Wat geeft je energie? Wat zijn jouw sterktes? En in hoeverre sluit jouw huidige job hierbij aan? Je kan hiervoor gebruikt maken van loopbaancheques als je minstens 7 jaar gewerkt hebt. Contacteer me gerust voor een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wie weet gaan we samen op pad, jouw kooi uit!

Leave a Reply