Yes, het is tijd voor een feestje! YouGrow is nu officieel erkend door de VDAB als gemandateerd loopbaancentrum. Wat betekent dit voor jou? Eigenlijk verandert er voor jou niets. Je kunt nog steeds met loopbaancheques bij mij terecht, zoals je altijd al deed. De kosten blijven hetzelfde (45 euro per loopbaancheque voor 3 à 4 uur coaching) en ik blijf jouw coach. Maar waarom koos ik dan deze weg? Die zeker niet de makkelijke weg was? Dat verhaal deel ik graag met je.

In het voorjaar van 2023 kreeg ik een bericht van het loopbaancentrum waarmee ik samenwerkte. Zij zouden eind 2024 stoppen, en ik moest beslissen wat ik daarna wilde doen. De vraag was: ga ik bij een ander centrum werken of begin ik mijn eigen centrum? De keuze was niet makkelijk. Ik hield van het kleine centrum waar ik werkte en kende de eigenaar goed. Terug solliciteren bij andere loopbaancentra voelde niet als de juiste weg. Het idee om zelf een gemandateerd loopbaancentrum te worden begon steeds aantrekkelijker te worden, maar het leek een enorme uitdaging. Wou ik dat wel? Kon ik dat wel?

Na veel nadenken en onderzoek besloot ik het erop te wagen. Het proces begon met het behalen van een officieel kwaliteitslabel via een audit. Vervolgens moest ik een uitgebreid dossier opstellen voor de VDAB.

In het najaar van 2023 werkte ik diverse dagen aan het samenstellen van mijn auditdossier. Het was een intensieve periode waarin ik mijn dienstverlening in detail beschreef, mijn omgang met onderaannemers uitlegde en mijn financieel beheer onder de loep nam. Het was pittig en soms overweldigend, maar het dwong me om goed na te denken over mijn werkwijze en processen en hielp me eigenlijk ook om een betere bedrijfsleider te worden. Tegen kerst was mijn auditdossier klaar en ingediend. In januari kwam de auditor langs, en in februari had ik het verlossende nieuws: YouGrow behaalde het BC9022 kwaliteitslabel!

In die zelfde periode startte ik een samenwerking met Better Minds at Work als coach, trainer en re-integratiefacilitator. Zij boden mij ook aan om als loopbaancoach bij hen aan te sluiten. Daar zat ik dan, in dubio. Dit was een aantrekkelijke optie, zeker omdat ik dan geen tijd meer hoefde te besteden aan mijn VDAB-dossier. Maar langs de andere kant had ik al tijd en geld geïnvesteerd in het kwaliteitslabel. Maar ik besloot door te zetten met mijn eigen pad. Ik ging verder bouwen aan mijn eigen erkende loopbaancentrum.

Dus ging ik weer aan de slag met het VDAB-dossier. Het was opnieuw veel werk en vroeg veel detail over mijn aanpak, visie, procedures, ervaring… Nadat ik het dossier had ingediend, kreeg ik echter nog aanvullende vragen van de VDAB die tegen het einde van de werkweek beantwoord moesten worden. Mijn agenda zat al vol en de vragen waren complex en niet ‘zomaar even’ te beantwoorden. Dit ging me enorm veel uren werk kosten! Bovendien begon ik te twijfelen of ik wel aan al die extra criteria en vragen zou kunnen voldoen? De lat lag precies nog hoger dan ik had ingeschat… De moed zakte in mijn schoenen, ik dacht aan de alternatieve oplossing om de collega van Better Minds te bellen… Zou ik het opgeven, zo vlak voor het einde? Ik zuchtte eens diep en belde met een andere loopbaancoach die een eigen loopbaancentrum heeft. Ik kon naar haar toe ventileren, vond een luisterend oor, kreeg terug moed en ging weer aan de slag. Ik werkte enkele avonden door tot in de late uurtjes, ging over mijn eigen grenzen, maar wist dat dit slechts kortstondig zou zijn. Mijn aangevulde dossier werd tegen de deadline ingediend en toen kwam het geweldige nieuws: YouGrow zou erkend worden!

En waarom was dit dan zo belangrijk voor mij. Want voor jou als coachee verandert er niet meteen iets. Voor mij is er wel een fundamenteel verschil. Ik ben verder gegroeid op het vlak van zelfvertrouwen door deze erkenning als professioneel loopbaancoach. Ook financieel verdien ik vanaf nu meer per loopbaanbegeleiding die ik doe én ik bracht mezelf en mijn eigen bedrijf ertoe om verder te stretchen naar een volgende carrièrestap.

Dus nu is YouGrow een erkend loopbaancentrum, en daar is de volgende professionele uitdaging alweer. Deze erkenning is echter nog maar het begin besef ik. Ik heb er nu voor te zorgen dat mensen de weg naar mij vinden, het centrum verder uitbouwen en samenwerkingen met andere coaches uitbouwen. Er zijn nog duizend en één dingen te doen om dit echt succesvol te maken. Maar weet je wat? Ik ga het stap voor stap aanpakken. Net zoals een hoge berg beklommen wordt door stap voor stap vooruit te gaan via het pad en tempo dat je zelf kiest.

En ik ga ook genieten, dus neem ik even de tijd om trots te zijn op wat ik bereikt heb en kijk ik achterom, naar de route die ik tot nu toe aflegde. En dat geeft moed om te geloven in mezelf. Als ik deze hele weg al aflegde met alle kleine en grote uitdagingen, lukt het vervolg van de route ook wel 😊

Herken je jezelf in dit verhaal? Hoe ga jij om met een grote berg werk of een uitdagend doel? Zet je door of kies je soms voor een andere route? Neem even de tijd om hierover bij jezelf stil te staan en reflecteer op wat jij uit dit verhaal meeneemt.

Liefs,

Laura

Leave a Reply