Ben je langdurig thuis wegens ziekte, zoals burnout? In een eerste fase ben je ‘fulltime ziek’ waarbij je focust op energieherstel, rust leren nemen, jezelf leren kennen en helpende gedachten ontwikkelen. Na een tijdje zal je je echter de vraag beginnen stellen: ‘Wanneer ben ik voldoende hersteld om terug te gaan werken?’ Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden, maar het kan helpen om te letten op de volgende signalen:

  • Je begint thuis terug meer taken op te nemen zonder dat je deze als belastend ervaart
  • Je hebt zin om terug onder de mensen te komen
  • Je dagen thuis vullen zich mooi met allerlei activiteiten omdat je omgeving (en jezelf) zich eraan heeft aangepast dat je meer vrije tijd hebt
  • Je hebt jezelf technieken en gewoontes eigen gemaakt die stressverlagend werken
  • Je bent niet meer zo emotioneel overweldigd bij de gedachte aan je werkomgeving
  • Je kent jezelf beter en hebt zicht gekregen op jouw energiegevers en -vreters, capaciteiten, reden van uitval, rollen die je jezelf ziet doen…
  • Als je twijfelt, kan je jezelf de vraag stellen: ‘Wat levert langer thuis blijven mij nog op?’ Een verbetering, status quo of eerder een verlies?

Terug aan het werk gaan bevordert namelijk óók jouw verdere herstel. Hoe langer je ziek thuis bent, hoe moeilijker het aanvoelt om te herstarten. Je begint namelijk meer te twijfelen over je capaciteiten, bepaalde negatieve gedachten over het werk worden in je hoofd steeds negatiever, je twijfelt of je collega’s je nog wel willen zien etc… Na een periode van ‘fulltime ziek’ is het ‘terug gaan werken’ een volgende stap in je herstelproces. Terug gaan werken geeft je namelijk het gevoel dat je dingen kan, neemt je twijfels weg, geeft je het gevoel dat je bijdraagt, vergroot je zelfvertrouwen…

Maar moet je dan gewoon op een bepaalde dag terugkeren naar je vorige rol, zonder meer? NEE!! Er was namelijk een reden waardoor je bent uitgevallen en je bent ook nog niet volledig hersteld. Tijd dus om de dialoog aan te gaan met je werkgever over werk dat je verdere herstel bevordert! Het is hierbij nuttig om de volgende factoren van herstelbevorderend werk voor ogen te houden:

  • Geleidelijke opbouw: je zal mogelijk deeltijds herstarten. Sta stil bij een werkritme dat kan werken voor jou. Maar ook de complexiteit van je rol kan je geleidelijk opbouwen. Welk type taken lijken jou goed om mee te starten?
  • Duidelijkheid opdracht: ga in dialoog met je werkgever en maak afspraken over de rol die je zal opnemen. Hou hiervoor rekening met jouw energiegevers en -vreters.
  • Zinvolheid: stel jezelf de vraag of je de rol die je zal opnemen bij herstart als zinvol ervaart
  • Buddy op de werkvloer: het gevoel er niet alleen voor te staan, geeft een veiliger gevoel. Ga na wie een buddy-rol kan opnemen naar jou toe. Deze buddy zorgt voor een luisterend oor en kan je ook herinneren aan bepaalde voornemens.
  • Conflictvrije omgeving: indien mogelijk herstart je het best in een stabiele en conflictvrije omgeving. Is deze omgeving te stresserend of instabiel, dan kan dit een reden zijn om je terugkomst iets langer uit te stellen.
  • Perspectief: praat niet enkel over de korte termijn, maar sta samen ook al even stil bij de langere termijn, zodat het duidelijk is hoe jouw toekomst op het werk eruit zou kunnen zien
  • Draaglast versus draagkracht: stel jezelf de vraag of het plan zoals het is uitgewerkt haalbaar is. Heb je met andere woorden voldoende draagkracht om de extra draaglast te kunnen dragen?

Als voorbereiding op een gesprek met je werkgever kan je al stilstaan bij deze herstelbevorderende elementen en een soort van ‘ideaal plan’ uitwerken. Daarna is het tijd voor gesprek. Denk hiervoor aan je arbeidsarts, HR, vertrouwenspersoon, leidinggevende… Het is namelijk alleen maar via dialoog dat er inzicht ontstaat in mekaars noden en er een (tijdelijke) job en herstelbevorderend plan samengesteld kan worden die jouw herstel verder zal bevorderen én die waardevol is voor de organisatie. Trouwens, deze dialoog zal ook helderheid geven over de vraag: ‘Keer ik überhaupt terug naar mijn vorige werkgever?’

Begint het je te duizelen na het lezen van deze post? Dat kan ik me volledig inbeelden! Je hebt namelijk heel wat inzichten scherp te stellen en te vertalen naar acties die soms moeilijk zijn. Ben je klaar voor de herstart? Wat zijn je energiegevers? Welke job wil je doen? Durf je de stap te zetten naar je werkgever toe? Hoe bereid je dit gesprek voor? Wat beslis ik uiteindelijk? Weet dat je dit niet allemaal alleen moet doen! Ik neem met alle plezier een begeleidende rol naar je op als jouw coach. Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend gesprek.

Liefs,

Laura

Plaats een reactie