Dus goed bezig?

2020 is al een maand bezig en het startte zoals 2020 er in mijn gedachten ook uit ging zien: DRUK! In vergelijking met vorig jaar wist ik al op voorhand dat het pittig ging worden, en dat blijkt ook na 1 maand. Hét ideale moment om een aantal oplossingen die binnen coachings als oplossingen voor stress en drukte naar voren komen, op jezelf toe te passen 😉

Keuzes maken

Je zal misschien wel opgemerkt hebben dat het al even geleden was dat ik hier blogde. Dat bloggen is toch een van de eerste zaken die even ‘on hold’ gezet werd toen de drukte toenam. Ik zou mij daar heel erg schuldig over kunnen voelen, maar het paste er gewoon niet meer bij, en dan is het heel ok om deze keuze te maken! (en die laatste zin is dan letterlijk de ‘selftalk’ die helpt om je eigen keuzes niet constant in vraag te stellen)

Wat staat bij jou bovenaan op je prioriteitenlijstje? En waar kies je dan ook effectief niet voor? En in hoeverre is wat je gevoel zegt dat een prioriteit is en waar je uiteindelijk tijd aan besteedt, hetzelfde?

Nee zeggen

Dit is en blijft toch een heel moeilijke… Ik had me al een hele tijd geleden geëngageerd om de eerste helft van dit jaar vrijwillig te assisteren in een 18-daags leertraject.  Vanuit de waarde ‘vertrouwen’ (want ‘beloofd is beloofd, dus ik kan dit voorstel niet terug intrekken’) had ik deze dagen in mijn agenda laten staan, en errond diverse andere programma’s ingepland. Ik voelde steeds duidelijker aan dat ik in de problemen zou komen, maar beloofd is beloofd, niet? In de loop van de kerstvakantie bleek echter dat er vrij veel mensen zouden assisteren in deze opleiding, ik trok dus toch maar mijn stoute schoenen aan en vroeg of ze het ook zonder mij konden doen. Dat was het geval! Toen ik die 18 dagen uit mijn agenda schrapte, voelde het alsof ik terug kon ademen. Dat was toch weer een duidelijk signaal dat ik hier echt goed aan had gedaan.

Wanneer was de laatste keer dat jij ‘nee’ zei op een vraag waar je eigenlijk wel ‘ja’ op zou willen zeggen, maar waarvan je weet dat het er niet meer bij kan?

Werklimieten in een week

Uit hoeveel uren bestaat een werkweek? En als zelfstandige? En als zelfstandige coach en trainer? Ik zou bijvoorbeeld overdag een training kunnen geven, ’s avonds nog een coaching inplannen, daarna mijn mails beantwoorden en op een dag waarop ik coachinggesprekken heb, de gesprekken op mekaar laten aansluiten en zo 5 à 6 coachees op een dag kunnen zien. Ook in het weekend zou ik nog kunnen voorbereiden, of zelfs coachen! Wauw, ik zou dus nog veel meer kunnen doen 😉 Gelukkig plan ik mijn weken niet op die manier in! Een extreme hulpvaardigheid zou hier echter wel toe kunnen leiden… Want soms is 3 weken wachten op een volgend gesprek gewoon te lang voor iemand. Maar als ik iemand écht wil ondersteunen als coach, en als ik als trainer er super energiek wil staan, mag ik mezelf en mijn klanten dit niet aandoen. Ben ik er de afgelopen weken niet af en toe eens over gegaan, en heb ik niet in het weekend gewerkt? Jawel hoor, maar dat was voor een korte periode, zoals er af en toe extra drukke periodes zijn. Zo zal volgende week nog zo’n pittige worden… Maar enkel korte periodes, beloofd, aan mezelf én aan jullie allemaal!

Waar trek jij je grenzen? Wanneer heb je genoeg gewerkt? Als het werk af is, of is er toch ergens een tijdslimiet die je voor jezelf vooropstelt?

Onderhandelen

Nog zo’n moeilijke… Een tijdje geleden las ik in een boek over zelfstandig ondernemen de duidelijke tip dat als je het te druk had, je je tarieven moest laten stijgen, simpel! Mmm, moeilijke, zeker als je ook voor particuliere klanten werkt waarvoor een bezoek aan de psycholoog jammer genoeg niet terugbetaald wordt. Dan voor mijn bedrijfsklanten, maar daar heb ik dit jaar plots heel veel werk voor, waardoor van hun kant er vraag kwam voor een hoeveelheidskorting. Ook begrijpelijk! Om een lang verhaal kort te maken, ook hierin heb ik mezelf gigantisch ‘gestretcht’ en ben ik dus weer gegroeid. Ik heb effectief onderhandeld tot onze overeenkomst aanvoelde als een win-win voor beide partijen! Was dat effe stressen!

Heb jij het druk? En staat wat je daar tegenover krijgt hier in verhouding mee? Indien niet, wat houdt je tegen om hier de dialoog over aan te gaan en op te komen voor je eigen kwaliteiten?

Zelfzorg inplannen

‘Zelfzorg’ blijft een thema waar ik bewust mee bezig moet blijven, voor mezelf én mijn omgeving. Als ik gewoon zou meegaan met alles wat er op me afkomt, en pas als er tijd over is gaan lopen, tijd nemen voor mijn gezin, rusten, met vrienden afspreken… dan zou het er nooit van komen. Lukt het me altijd om ruimte te maken voor mezelf. Verre van… Maar ik plan het wel in, als ik zie dat er een drukke periode aankomt, komen er waar mogelijk ‘blokken’ in mijn agenda die geblokkeerd blijven, kwestie van werk te kunnen bijwerken en ook ruimte te houden om andere zaken te doen dan werken. Ook heb ik gemerkt dat het inplannen van sportactiviteiten de kans verhoogt dat je ook écht gaat sporten. Mijn loop-blokken staan dus al te blinken in mijn agenda (want anders lukt het me nooit om in mei mee te doen aan de 25K-loop waar ik me voor inschreef).

En jij? In hoeverre plan jij in je agenda ‘ruimte’ voor andere zaken dan de fysieke afspraken? Werkgerelateerd en ook niet-werkgerelateerd? En waar trek jij je grenzen, wanneer is genoeg genoeg?

En zo zijn er uiteraard nog heel wat tips die ervoor zorgen dat je minder stress ervaart. Wat werkt er nog voor jou?

Volg je gevoel, blijf naar jezelf luisteren, zorg voor jezelf. Je weet vaak zelf heel goed wanneer je best wat gas terugneemt. Als je rondom je kijkt, wie is dan het succesvolste? Mensen die het altijd druk hebben? Of is tijd hebben de nieuwe rijkdom?

Liefs,

Laura