Dolce far niente, het zalige nietsdoen

Dat klinkt toch fantastisch, niet? Ik ontmoet ook zoveel mensen die écht enorm veel nood hebben aan het zichzelf kunnen toelaten om even niets meer te doen, niet meer te moeten, gewoon te rusten en te genieten. En dat blijkt vaak zo moeilijk! Is de vakantie niet de allerbeste periode om eens te testen in hoeverre het je lukt om echt zalig ‘niets te doen’? Ik had zelf net 2 weekjes vakantie, en als ik terugdenk aan die periode moet ik vaststellen dat ik vooral veel heb gedaan… Wat is dat eigenlijk, niets doen? Is dat gewoon slapen of in de zon liggen aan het zwembad? (Of is dat laatste misschien net éxtra vermoeiend ?) En wanneer doe je dan écht ‘zalig niets’? Dat zal voor iedereen een andere invulling krijgen.

Neem eens even de tijd om voor jezelf vast te stellen wat dat ‘zalige nietsdoen’ dan voor jou persoonlijk zou kunnen zijn ZONDER rekening te houden met anderen. Ik vraag je heel bewust om dit echt ‘puur egoïstisch’ te bedenken, want we houden al zo vaak rekening met anderen, in deze denkoefening doen we dat eens niet!

Voor mijzelf kwam ik tot het volgende rijtje: lekker uitslapen, relax ontbijten in het zonnetje, een leuk boek lezen, mediteren, een middagdutje doen, een dag voor je hebben waarin geen plannen zijn en dat zo houden. Een paar van die zaken deed ik wel, andere niet tijdens mijn vakantie, want die zat nogal vol met heel wat activiteiten. Ook heel leuke zaken he, fijn samen met mijn gezin, en daar dient een vakantie zeker en vast ook voor! Maar vergeet jezelf niet uit het oog ? Zeker als je voelt dat je écht toe bent aan rust. Tracht jezelf dan ook af en toe ruimte te geven om eens NIETS te doen. Want hoe vaak proppen we onze vrije tijd ook vol met activiteiten die we ‘moeten’ doen? Na reflectie hierover, heb ik het trouwens enkele dagen helemaal goed gemaakt in ‘staycation modus’ vol dolce far niente nietsdoenerij, zalig! ?

Ik wens je een zalig ‘dolce far niente-gevoel’ toe!

Liefs,

Laura