Wat deed je als kind? En wat is de link met wat je nu doet?

Het herontdekken van talenten, talenten waarvan je al lang vergeten was dat je ze ooit had. Daar ben ik momenteel volop mee bezig!

Een combinatie van verschillende factoren zorgt er de laatste tijd voor dat ik nieuwe oude talenten aan het (her)ontdekken ben. Ik schreef me een tijdje geleden in voor een cursus ‘krachtig communiceren met tekeningen’. Vooral in mijn rol als trainer leek me dit een interessante vaardigheid. Ik merk namelijk dat gewone tekst niet blijft hangen bij cursisten, beelden of schema’s wél! Na één dag opleiding begon ik me te herinneren dat ik vroeger écht heel graag tekende. Tot en met het tweede middelbaar was dit een actieve hobby van mij, ik deed zelfs even tekenacademie en maakte echt wel mooie werkjes in de les Plastische Opvoeding. Vanaf het derde middelbaar vielen deze lessen weg, de focus werd volledig geplaatst op het mentale (kennis verwerven!) en zo verdween mijn focus op beeldend-werken. Tot nu!

Mijn creatieve zelf komt steeds meer boven drijven, een deel van mezelf waarvan ik jaren beweerde dat die er niet was. In mijn coaching praktijk kom ik ook heel veel mensen tegen die, als het woord creativiteit nog maar valt, meteen zeggen ‘ik ben niet creatief hoor!’. Hoor jij daar ook bij? Ik alleszins wel, of toch tot een paar weken geleden. Probeer eens wat langer stil te staan bij deze uitspraak. Is dat écht zo? Altijd al zo geweest? En hoe zeker ben je daarvan? Creativiteit is trouwens een heel breed begrip, dus sluit dit vakje niet te snel af.

Een tijd geleden had ik een gesprek met mijn moeder. Ik wilde weten hoe ik als kind ‘was’ en wat ik zoal deed. Ze gaf oa. aan dat ik veel las en veel tekende. Dus dat deel van mezelf was écht aanwezig als kind. Een tijdje geleden nam ik de tijd om wat kasten op te ruimen, en toen botste ik op tekeningen uit mijn puberjaren. Ik was onder de indruk, al zeg ik het zelf ? Maar ik botste op nóg een andere activiteit die ik als kind en puber veel deed: schrijven! Ik vond mijn dagboek, oude liefdesbrieven, schriftjes waarin ik mijn gedachten en gevoelens noteerde, mijn kwade en gelukkige momenten… Alles samen toch een heel pak papier!

Ontzettend leuk trouwens om terug in het hoofd van een 14-jarige te kijken hoor! Helpt me meteen om mijn 12-jarige zoon wat beter te begrijpen in sommige van zijn frustraties ?

En kijk, dit alles samen deed me besluiten om meer te luisteren naar mijn eigen zelf. Ik tekende en schreef graag? Wel, daarom besloot ik om terug te gaan bloggen én te tekenen op een manier die inspirerend kan zijn voor anderen. En als gevolg hangt de muur in mijn praktijkruimte ondertussen gezellig vol met quotes die ik zelf ‘getekend’ heb. Mijn belofte aan jullie is dat ik deze quotes met heel veel plezier post-per-post met jullie ga delen. Op mijn Pinterest kan je ze trouwens ook terugvinden!

Tijd om jouw talenten te ontdekken!

Wat waren jouw interessedomeinen als kind? Waar speelde je vooral mee? Welke spullen heb je bijgehouden van jouw jonge jaren? Tracht ze te ontdekken en de tijd te nemen om erbij stil te staan wat ze zeggen over jouw talenten. Ook interessant kan zijn om eens te praten met je ouders, grootouders, broer of zus om hun herinneringen aan jou als kind en jongere boven te halen, zodat je je échte zelf terug beter leert kennen. Stel je de vraag in hoeverre je jongere zelf actief was met vergelijkbare activiteiten als jij nu, of staat wat je nu doet mijlenver af van de persoon die je vroeger was? Deze reflectie kan je helpen om dichter bij jezelf te komen en te blijven, meer te focussen op activiteiten die je energie geven, jezelf te helpen groeien, zowel op als naast het werk.

Succes, en veel plezier op je zelf-ontdekkingstocht!

Liefs,

Laura