De lente is zo’n typische tijd om ‘grote schoonmaak’ te houden.

De klassieker is grote schoonmaak in je huis (mmm, eigenlijk nog nooit gedaan, gelukkig kan ik rekenen op Ellen die elke week mijn huis terug proper maakt). Je kan ook grote schoonmaak houden in je lichaam door extra op je eten te letten en op die manier terug energie te krijgen na de winter (ja, dat heb ik wel al gedaan! Ik ben er de laatste maand zelfs mee bezig, en ja, ik heb al terug veel meer energie!!). Maar al eens gedacht aan een grote schoonmaak in je leven? In je carrière?

Exact een jaar geleden maakte ik een drastische carrièrekeuze, ik ging starten als zelfstandige! Was het de zon en de frisse blaadjes aan de bomen die me deze keuze lieten maken? Of was het omdat ik net vakantie had gehad en eens écht de tijd had genomen om stil te staan bij wat ik deed en waarom? Ik zou het niet weten, maar het vele denken en piekeren leidde op een zonnige lentedag tot de effectieve keuze voor een nieuwe wending.

Is het toeval? Ik weet het niet, maar de laatste 2 weken krijg ik plots enorm veel vragen van mensen die willen starten met loopbaanbegeleiding. Zou de lente en paasvakantie er voor iets tussen zitten?

Voor zij die twijfelen of nieuwsgierig zijn, waarom is een ‘grote-carrière-schoonmaak’ een goed idee?

  1. Tijd om even uit de race van alledag te stappen. Kijk even vanuit een ‘helikopter’ naar wat je doet. Waarom doe je dit allemaal? En hoeveel energie krijg je ervan?
  2. Jij staat centraal! De aandacht gaat eens niet naar anderen, maar naar jou. Hoe lang is dat geleden?
  3. Baat het niet, dan schaadt het niet. Reflecteren over wie je bent, wat je wil, wat je kan en hoe je het gaat doen helpt je om keuzes te maken en jezelf beter te leren kennen. Maar het impliceert niet dat je ineens ook van job of carrière moet veranderen! Je maakt enkel een keuze die veel bewuster gemaakt wordt. Daar is niets mis mee, toch?
  4. Het kost bijna niets! Als je recht hebt op loopbaancheques van de VDAB kan je in totaal 8 uur gecoached worden voor slechts 80 euro.
  5. Een eerste kennismakingsgesprek kost zelfs helemaal niets. So what’s the risk?
  6. Reflecteren over je werk impliceert ook reflecteren over jezelf. Loopbaancoaching zal dus niet enkel impact hebben op je job en loopbaan, maar op jou als persoon binnen je leven.
  7. Betrap je jezelf vaak op piekeren? Je kan blijven piekeren, maar alleen kom je er niet zo makkelijk uit. En je wordt daar zo moe van! Door je piekergedachten hardop te bespreken met iemand, is de kans al veel groter dat je tot een inzicht komt en tot actie kan overgaan. Praat eens met een vriend of familielid over je piekergedachten. Of met een loopbaancoach! Weg piekergedachten en hallo energie!
  8. Je creëert tijd voor jezelf om even stil te staan bij wat je doet en waarom je het doet. Want wees nu eerlijk, hoe vaak neem je af en toe de tijd om op die manier naar jezelf te kijken?
  9. Hoe beter je in je vel zit, hoe energieker je in het leven staat. Een zonnige zomer staat op je te wachten!

Misschien vind je dat het voor jou ook tijd is voor een grote-carrière-schoonmaak? Dan ben ik blij dat ik je met dit bericht heb kunnen inspireren! Maak er meteen werk van, en zoek een coach! Op de website van de VDAB vind je per regio loopbaancoaches terug (en ja, ik sta daar ook tussen ;)).

Liefs,

Laura

Leave a Reply